TAKAISIN

Tossua toisen eteen kiritti MS-taudin tutkimusta

Satu ja Marko Lasarov päättivät keväällä 2019 lähteä mukaan Kiss Goodbye to MS -kampanjaan ja pistää pystyyn oman keräyshaasteen. He asettivat tavoitteekseen kerätä 150 euroa. Aktiivinen kampanjointi on nyt pulkassa, ja tulos on mieletön. Koossa on tähänastisen Suomen Kiss-historian kolmanneksi suurin potti, yhteensä 2 668 euroa. Nyt Lasarovit kertovat, miten tähän päästiin.

Kiss Goodbye to MS -kampanjassa kerätään varoja MS-taudin tutkimukseen. Kampanjan ideana on, että kuka tahansa – oli itsellä MS-tauti tai ei – voi lahjoittaa kampanjaan tai pistää keräyshaasteen pystyyn. Lasarovien kohdalla syy osallistua kumpusi Sadun 22-vuotiaana diagnosoidusta MS-taudista. Sadun mies Marko innostui heti ajatuksesta sen kuultuaan, ja lähti mukaan hankkimaan haasteelle lahjoittajia.

– Tauti oireili itselläni alussa aika rajusti. Viisi vuotta sitten sain uuden lääkityksen, jonka ansiosta olen pystynyt taas urheilemaan. Olen siis saanut huomata, että tutkimuksesta on ollut hyötyä. Kaikki eivät voi lääkityksen kehittymisestä huolimatta yhtä hyvin kuin minä nykyään voin. MS-tauti on nuorten aikuisten sairaus, ja myös siksi asia oli meille tärkeä. Toivon todella, että tähän tautiin löytyy vielä parannuskeino, Satu Lasarov kertoo.

Yhteinen juoksuhaaste innosti myös liikkumaan

Kiss-kampanjassa keräyshaasteen sisällölle ei ole asetettu rajoituksia tai sääntöjä. Kampanjan nettisivuille on luotu yli 20 erilaista haastetta, isompaa tai pienempää.

Sadun haaste sai nimekseen ”Tossua toisen eteen”. Hän asetti omaksi tavoitteekseen juosta kesän aikana vähintään kymmenessä eri juoksutapahtumassa Kiss-kampanjan nimiin. Haasteeseen lahjoittavia hän pyysi ”juoksemaan” kanssaan, yhden euron lahjoituksen vastatessa yhtä yhdessä juostua kilometriä.

– Halusimme tuoda esille liikunnan tärkeyden sairastavien elämässä. Kaikki eivät pysty juoksemaan, mutta jokainen askel apuvälineillä tai ilman auttaa voimaan paremmin. Jokaisesta askeleesta tai ylitetystä esteestä saa olla ylpeä ja onnitella itseään.

Tavoitteisiin ja yli – miten se tehtiin

Lasarovien haasteen alkuperäinen keräystavoite oli 150 euroa. Lopputulos, 2 668 euroa, yllätti kerääjät itsensäkin. Sen saavuttamiseksi saatiin paljon tukea paitsi lähipiiristä, myös yrityksiltä.

– Kerroimme haasteesta ystäville ja sukulaisille. Marko hoiti yrityskontaktit, ja yrityksiä lähtikin hienosti mukaan. Myös juoksutapahtumia ja -ryhmiä sekä urheilijoita lähti tukemaan haastetta. Myös media kiinnostui, mikä tuli meille yllätyksenä, ja piti asiaamme tärkeänä. Emme olisi uskoneet, että keräystavoite moninkertaistuu näin paljon. Tiiminä me tästä selvittiin, Satu toteaa.

Alun jännitys siitä, miten lähipiiri saattaisi haasteeseen suhtautua, hälveni nopeasti.

– Ihmiset suhtautuivat todella hienosti, pelkäsin sitä ihan turhaan. Kaikki palaute on ollut positiivista. Ihana huomata, miten paljon sydämellisiä ihmisiä meidän lähipiirissä on. Haluankin sanoa sydämeni pohjasta kiitos kaikille lahjoittajille, tykkääjille sekä muuten vain hengessä mukana olleille ihmisille, Satu kiittää.

Jokainen lahjoitus on tärkeä

Jokaisen Kiss-haasteen ei tarvitse kerätä satoja, saati tuhansia euroja – tyypillisin haastetavoite onkin useimmiten joitakin kymppejä. On tärkeää muistaa, että jokainen lahjoitus on arvokas parantumattoman sairauden eteen tehtävässä tutkimuksessa. Kaikki kampanjassa kerätyt varat ohjataan lyhentämättömänä Suomen MS-säätiölle, joka jakaa keräystuloja vuosittain tutkimusapurahoina.

Keräyshaasteen luomisen jälkeen keskeisessä roolissa on haasteesta kertominen. Välineinä voi käyttää vaikka omia sosiaalisen median kanavia, joihin haaste on keräyssivulta helppo jakaa. Aikaa voi käyttää juuri niin paljon tai vähän kuin itse haluaa ja pystyy.

Rohkeasti mukaan!

Satu ja Marko haluavatkin kannustaa kaikkia mukaan Kiss-kampanjaan. Yksi syy heidän onnistumisensa taustalla on se, että he jakoivat haasteestaan aktiivisesti tietoa.

– Omasta haasteesta kannattaa kertoa mahdollisimman monelle. Välineinä voi käyttää sähkopostia, WhatsAppia, Facebookia tai messengeriä. Tai sitten kertoa kasvotusten, ihan mikä vaan itsestä tuntuu parhaalta. Jokaisella lahjoitetulla eurolla on merkitystä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, joten rohkeasti kaikki vaan mukaan, Satu kannustaa.

Kaikille muille MS-tautia sairastaville Satu haluaa lähettää lämpimät terveiset.

– Tsemppiä, olette upeita! Älkää menettäkö toivoa, muistakaa tukea toisianne ja pitää toisistanne huolta. Yhdessä me olemme vahvempia. Moni ihminen tsemppaa meitä sairastuneita hengessä mukana, emme ole yksin. Ja kannattaa myös ulkoilla sekä liikkua omien voimien mukaan ja tehdä niitä itselle tärkeitä asioita!

Tossua toisen eteen -keräyshaasteessa juostiin kesällä 2019 seuraavissa tapahtumissa:

 • Hurushölkkä Varkaus10,55 km (varttimaraton)
 • Joensuu Run 5,5 km
 • Vieskamaraton 10,55 (varttimaraton)
 • Mikkeli Juoksu, 10,55 km (varttimaraton)
 • Kallavesj Kymppi 10,00 km
 • Pyhän Olavin Maraton Savonlinna 10,55 km (varttimaraton)
 • Pullukka Run Kuopio 5,00 km
 • Niilon Kymppi Suonenjoella 10,00 km
 • Tampere Maraton 21,10 km (puolimaraton)
 • Rauhalahti Maraton Kuopio 21,10 km (puolimaraton)
 • Finlandia Maraton, Jyväskylä 21,10 km (puolimaraton)

Haluatko laittaa pystyyn oman haasteen? Klikkaa täältä alkuun
Haluatko lahjoittaa kampanjaan? Klikkaa täältä